Wat is glasvezel?

Glasvezel is een draad van glas, zo dun als een haar. De vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in hele korte tijd en over enorme afstanden.

De glasvezelkabel is heel buigzaam, erg sterk en onbrandbaar. Daarnaast is de glasvezel niet af te luisteren en volledig ongevoelig voor storing van buitenaf.

Hoe werkt glasvezel?

Maar hoe werkt glasvezel nu precies? Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode met hulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Zo geef je een boodschap door in morsecode.

Bij glasvezel gaat het net zo: de digitale informatie (denk aan het up- en downloaden van films, mailtjes, websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie wordt verstuurd. Omdat de actieve optische apparatuur die bij glasvezel gebruikt wordt relatief weinig energie verbruikt, is het vergeleken met kopernetwerken een heel energiezuinig netwerk.

De snelheid van glasvezel kan onbeperkt vergroot worden wanneer dat nodig is, zonder dat daarvoor de kabels hoeven worden vervangen, maar mogelijk moet er wel een aanpassing worden gedaan aan de apparatuur bij de klant. Kortom, de beste oplossing voor snel internet voor nu en in de toekomst is glasvezel.

Voor wie is glasvezel?

Nederland draait voor een groot deel om communicatie. Niet alleen via de telefoon wordt veel gecommuniceerd, ook via internet worden enorme hoeveelheden gegevens naar mensen en bedrijven onderling verzonden. Er zijn veel redenen waarom consumenten en bedrijven belang hebben bij een snelle en betrouwbare glasvezelaansluiting. Hoe sneller het internet is hoe sneller iemand digitaal in bezit kan komen van de door hem of haar gewenste gegevens.

Thuisgebruik

Misschien ben je de afkorting FttH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, vrij vertaald een glasvezelverbinding tot aan de woning. Via glasvezel kun je internetten, bellen en televisie kijken.

Tablet, smartphone, televisie, maar ook huisautomatisering (domotica) zoals verlichting, slimme thermostaat, cv-ketel en uw beveiligingsinstallatie vragen om een meegroeiende internetverbinding. Daarnaast is digitaal contact met bijvoorbeeld overheidsinstellingen, de huisarts of ziekenhuis en de school van de kinderen ook steeds gebruikelijker geworden.

We doen steeds meer dingen tegelijk online. Thuiswerken, online lessen volgen of gamen zijn dagelijkse kost. Hierbij is het vandaag de dag ondenkbaar en onuitvoerbaar om zonder internet aan de slag te gaan.

Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen met zorg op afstand. In de zorg wordt ook steeds meer digitaal gewerkt. Dit bevordert de veiligheid, het sociaal contact en de zelfredzaamheid van zorgbehoevenden. Ook voor de zorgaanbieder is dit een verbetering. Moderne hulpmiddelen zorgen voor makkelijker contact met de zorg en voor waarschuwing als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot relevante cliëntinformatie en zorgprotocollen, mobiel cameratoezicht, enzovoort.

Glasvezel kan oneindige hoeveelheden data aan en is hiermee klaar voor nu en de toekomst!

Zakelijk gebruik

Fiber to the Office (FttO) is een glasvezelverbinding tot in het bedrijfspand.

Om als organisatie klantgericht te zijn en om mee te kunnen groeien met de ICT-ontwikkelingen, is een betrouwbare, snelle en flexibele internetverbinding onmisbaar. Zakelijk glasvezel is hét netwerk van vandaag en de toekomst en is gemaakt voor bedrijven. Hoe snel je bedrijf ook groeit, je verbinding groeit probleemloos met je mee. Misschien heb je in de toekomst extra wensen, zoals meer bandbreedte, een privénetwerk of een koppeling met meerdere locaties. Zakelijk glasvezel maakt dit mogelijk.

Als bedrijf heb je een website en ben je vaak actief op social media. Dit moet allemaal online beheerd worden. Mailen en bellen zijn nog steeds de ideale manier om klantcontacten te onderhouden. De toenemende vraag naar data, werken in de cloud, beveiliging en de verdergaande automatisering van bedrijfsprocessen vragen om een goede internetverbinding. Corona zorgde voor de doorbraak van videovergaderen en beeldbellen. Het gebruik van Zoom, Teams en Meet verveelvoudigde. Een betrouwbare en storingsvrije glasvezel verbinding is essentieel. Glasvezel kan oneindige hoeveelheden data aan. Met glasvezel beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft je verbinding met niemand te delen en je hebt nooit last van digitale spitsuren en storingen. Zo is je verbinding altijd snel en stabiel.

Met supersnel en betrouwbaar glasvezel kun je vertrouwen op de hoogste kwaliteit.

De voordelen van glasvezel op een rij