Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Die vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Samen vormen ze een sterk geheel. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in hele korte tijd en over enorme afstanden.

Hoe werkt glasvezel?

Maar hoe werkt glasvezel nu precies? Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode met hulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Zo geef je een boodschap door in morsecode.

Bij glasvezel gaat het net zo: de digitale informatie (denk aan het up- en downloaden van films, mailtjes, websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie wordt verstuurd. Omdat de actieve optische apparatuur die bij glasvezel gebruikt wordt relatief weinig energie verbruikt, is het vergeleken met kopernetwerken een heel energiezuinig netwerk.

De snelheid van glasvezel kan onbeperkt vergroot worden wanneer dat nodig is, zonder dat daarvoor de kabels hoeven worden vervangen, maar mogelijk moet er wel een aanpassing worden gedaan aan de apparatuur bij de klant. Kortom, de beste oplossing voor snel internet voor nu en in de toekomst is glasvezel.

Voor wie is glasvezel?

Er zijn veel redenen waarom consumenten en bedrijven belang kunnen hebben bij een snelle, betrouwbare glasvezelaansluiting.

Thuisgebruik

Misschien ben je de afkorting FTTH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, of wel een glasvezelaansluiting tot de woning. Via glasvezel kun je internetten, bellen en televisie kijken.

Tablet, smartphone, televisie, maar ook huisautomatisering (domotica) zoals verlichting, slimme thermostaat, cv-ketel en uw beveiligingsinstallatie vragen om een meegroeiende internetverbinding. Daarnaast is digitaal contact met bijvoorbeeld overheidsinstellingen, de huisarts en de school van de kinderen ook steeds gebruikelijker geworden.

We doen steeds meer dingen tegelijk online. Thuiswerken, online lessen volgen of gamen zijn dagelijkse kost. Hierbij is het vandaag de dag ondenkbaar en onuitvoerbaar om zonder internet aan de slag te gaan.

Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen met zorg op afstand. In de zorg wordt ook steeds meer digitaal gewerkt. Dit bevordert de veiligheid, het sociaal contact en de zelfredzaamheid van zorgbehoevenden. Ook voor de zorgaanbieder is dit een verbetering. Moderne hulpmiddelen zorgen voor makkelijker contact met de zorg en voor waarschuwing als dat nodig is . Denk bijvoorbeeld aan toegang tot relevante cliëntinformatie en zorgprotocollen, mobiel cameratoezicht, enzovoort.

Glasvezel kan oneindige hoeveelheden data aan en is hiermee klaar voor nu en de toekomst!

Zakelijk gebruik

Fiber to the Office (FTTO) is een glasvezelverbinding tot in het bedrijfspand. Deze applicaties maken vaak gebruik van passieve optische netwerken en punt-tot-punt ethernetverbindingen.

Om als organisatie klantgericht te zijn en om mee te kunnen groeien met de ICT-ontwikkelingen, is een betrouwbare, snelle, en flexibele internetverbinding onmisbaar. Zakelijk glasvezel is hét netwerk van vandaag en de toekomst en is gemaakt voor bedrijven. Hoe snel je bedrijf ook groeit, je verbinding groeit probleemloos met je mee. Misschien heb je in de toekomst extra wensen, zoals meer bandbreedte, een privénetwerk of een koppeling met meerdere locaties. Zakelijk glasvezel maakt dit mogelijk.

Als bedrijf heb je een website en de meeste bedrijven zijn ook actief op social media. Deze moeten allemaal online beheerd worden. Mailen en bellen zijn nog steeds de ideale manier om klantcontacten te onderhouden. Maar u doet nog veel meer via internet. Informatie versturen, uw btw-aangifte en andere financiële zaken, bestellingen plaatsen en misschien wel uw webwinkel beheren.

Met supersnel en betrouwbaar glasvezel kunt u vertrouwen op de hoogste kwaliteit. Het spreekt voor zich waarom agrariërs behoefte hebben aan een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding via glasvezel. Zij gebruiken internet onder andere voor het digitaal aanleveren informatie voor de overheid, het aansturen en monitoren van melkrobots, mestschuifrobots en voerrobots, managementprogramma’s en robots updaten via internet, contact met afnemers, grondstoffen en voer inkopen, digitaal contact met de school van de kinderen en de huisarts.

De voordelen van glasvezel op een rij